De Franceschijeva ulica 62, Pula

14/04/2021

🔹DIJAFRAGMA🔹

U prethodnom postu pisalo se o pravilnom obrascu disanja, a navedeno je i da trup možemo posmatrati poput cilindra. Kada dišemo, geometrija cilindra se mijenja, a to utječe na lumbalnu kralježnicu. Vrh cilindra je dijafragma. Dijafragma je tanak mišić u obliku padobrana smješten točno ispod pluća. Odvaja trbušnu šupljinu od prsne šupljine. S donje strane pričvršćuje se na torakalne (T7-T12) i lumbalne (L1-L3) kralješke (video).

Dijafragma je primarno dišni mišić, ali također ima i svoju drugu funkciju – djeluje na stabilnost kralježnice promjenom intraabdominalnog tlaka. Slijedom logike i imajući u vidu funkcije dijafragme, narušeni obrazac disanja može se povezati s bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice.

📘ŠTO ZNANOST KAŽE?📘

Postoje istraživanja u kojima se dokazalo da je dijafragma pozicionirana u višem položaju i ne kreće se pravilno tijekom disanja kod osoba s bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice (1), kao i ona koja govore u prilog izmijenjenom obrascu disanja prilikom podizanja tereta (2) ili jednostavnih motoričkih zadataka (3). Autori studije objavljene u European Spine Journalu proučavali su obrazac disanja ljudi sa i bez bolova u lumbalnom dijelu kralježnice prilikom izvođenja jednostavnih motoričkih zadataka (podizanje savijene i pružene noge u ležanju na leđima…). Otkrili su da osobe s dugotrajnom boli u lumbalnom dijelu kralježnice imaju izmijenjen obrazac disanja i desinkroniziranu aktivaciju mišića trupa prilikom izvođenja jednostavnih motoričkih zadataka. Osobe s bolovima lumbalno imale su smanjenu sposobnost pravilne upotrebe dijafragme, što je potencijalno rezultiralo bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice.

Pravilno disanje važno je za različite tjelesne funkcije koje zahtijevaju kisik, a sada znamo da se pravilnim obrascem disanja također može djelovati i na zdravlje kralježnice.
Stručnjaci za rehabilitaciju bolnih stanja sustava za kretanje počinju shvaćati važnost pravilnog disanja u liječenju osoba s bolovima u donjem dijelu leđa, educirajući ih kako prepoznati i djelovati na pogrešni obrazac disanja.

🎤Sada kada znamo nešto o disanju, nešto o obrascu disanja, nešto o dijafragmi, u posljednjem postu biti će prikazano nekoliko vježbi koje koristimo u OptiMove Centru kada pronađemo narušeni obrazac disanja.

REFERENCE:
1. Kolář, P., Šulc, J., Kynčl, M., Šanda, J., Čakrt, O., Andel, R., … & Kobesová, A. (2012). Postural function of the diaphragm in persons with and without chronic low back pain. journal of orthopaedic & sports physical therapy, 42(4), 352-362.
2. Hagins, M., & Lamberg, E. M. (2011). Individuals with low back pain breathe differently than healthy individuals during a lifting task. journal of orthopaedic & sports physical therapy, 41(3), 141-148.
3. Roussel, N., Nijs, J., Truijen, S., Vervecken, L., Mottram, S., & Stassijns, G. (2009). Altered breathing patterns during lumbopelvic motor control tests in chronic low back pain: a case–control study. European Spine Journal, 18(7), 1066-1073.